Läget?

article_symposium

De hus som byggts i norr möter idag en ovanlig uppmärksamhet. Internationella kavalkader och priser sätter ofta hus från Norden överst på pallen och i nya böcker kan läsare världen över ta den nordiska arkitekturen till sig. Samtidigt håller begreppet på att falla sönder. Norden är inte längre den tydliga enhet i den globala kulturen det en gång var.

Det svenska Alvar Aaltosällskapet och Arkitekturmuseet presenterar tillsammans med Karin och Bruno Mathssons fond ett laddat symposium om arkitekturens villkor i Norden. På scenen finns ledande praktiker och teoretiker med djupa kunskaper om hur arkitekturen utvecklats, hur villkoren skiljer sig åt, hur den uppfattas i vår omvärld och vad som bör göras.

Välkommen till en spännande och ovanlig dag.

Program

Introduktörer och moderatorer: Professor Henrietta Palmer och Aaltosällskapets ordförande Rasmus Wærn.

Symposiets språk är engelska.

8.15 Insläpp, frukt och juice
8.45 Introduktion: Bakgrund.
9.00 Gert Wingårdh. Nordiska erfarenheter.
9.35 Introduktion: Den nordiska modellen.
9.45 Bjarke Ingels. Arkitekturens villkor i Danmark.
10.15 Kaffe
10.45 Introduktion: Norden internationellt.
11.00 Antti Nousjoki. Att rita i Finland och i Norge.
11.30 Summering och presentation av eftermiddagen.
11.45 Lunch
13.00 Ingerid Helsing Almaas. Den norska arkitekturens nya status.
13.30 Kristina Grange. Det som skapat dagens svenska arkitekt.
14.00 Peter Davey. Den nordiska arkitekturens utveckling 1975-2005.
14.30 Kaffe
15.00 Barry Bergdoll. Hur uppfattas Norden idag?
15.30 Diskussion. Existerar det en nordisk arkitektur idag? Auditoriets frågor fångas upp via sms.
16.00 Barry Bergdoll delar ut Bruno Mathssonpriset.
16.20 Eftersnack kring arrangerade frågor med vin och snacks i foajén.
Antti Nousjoki
Ala arkitekter i Helsingfors är Finlands mest internationellt orienterade unga kontor. Deras första stora offentliga byggnad är ett scenkonsthus i Kristiansand, Norge, vilket skall stå klart 2011. Nousjoki är företagets vd och kommer förklara den nordiska arkitektens status utifrån de många utländska framgångarna.
Barry Bergdoll
Som chef för MoMAs avdelning för arkitektur och design samt professor i modern arkitekturhistoria vid Columbia har Bergdoll en svårslagbart djup och bred kunskap om dagens arkitektur. Här kommer han att berätta om hur Norden uppfattas i ett internationellt perspektiv.
Bjarke Ingels
Uppmärksammade, men obyggda, förslag till såväl konserthus i Stavanger, hotell i Umeå och Stockholm, samt projekt vid Odenplan och för Slussen med mera har gett BIG mycket att ställa framgångarna i Danmark mot. Det blir projektens förutsättningar som står i fokus för Ingels föredrag denna dag.
Gert Wingårdh
Ambitionerna att bygga utanför Sverige har gett Wingårdh mycket blandade erfarenheter. Med uppförda projekt i både Finland och Danmark, samt med många fruktlösa försök i Norge, har han rika kunskaper om arkitekturens skilda villkor i såväl Norden som världen utanför.
Ingerid Helsing Almaas
Rollen som redaktör för Arkitektur N och internationellt verksam kritiker gör Helsing Almaas till en både detaljkunnig och distanserad kommentator till den norska arkitekturens framgångar. Landets speciella ekonomiska och kulturella villkor är teman i hennes anförande.
Kristina Grange
Grange hör till Sveriges främsta kännare av den moderna arkitektrollens framväxt. Utifrån avhandlingen “Arkitekterna och byggbranschen; om vikten av att upprätta ett kollektivt självförtroende” presenterar hon både orsakerna till byggbranschens många kriser och en vision om vägen framåt.
Peter Davey
Redaktör för The Architectural Review 1978-2005 samt utgivare till Architectural Research Quarterly. Som författare till en stor mängd artiklar om Norden samt böcker om bland annat Heikkinen & Komonen förmodligen världens mest välorienterade redaktör under 1900-talets senare del.